Aktualności

Wpływ odżywiania na rozwój krótkowzroczności
Badania wskazują, że spożywanie dużych ilości cukrów prostych, przetworzonych węglowodanów oraz produktów ubogich w kwasy tłuszczowe omega-3 może zwiększać ryzyko rozwoju krótkowzroczności, szczególnie u dzieci. Warto wprowadzić do diety produkty pełnowartościowe, takie jak ryby, orzechy, warzywa i owoce, które dostarczają kluczowych składników odżywczych wspierających zdrowie oczu.
Dodatkowo, regularna aktywność fizyczna na świeżym powietrzu jest równie ważna. Czas spędzany na zewnątrz, w naturalnym świetle, może pomóc w ochronie przed pogłębianiem się wady wzroku.
Nie zapominaj o regularnych badaniach wzroku, które pomogą monitorować stan zdrowia oczu i w razie potrzeby, szybko reagować na zmiany.
Chcesz dowiedzieć się więcej na temat wpływu odżywiania na krótkowzroczność? Zapraszamy do lektury artykułu dr n. med. Anna Maria Ambroziak, przygotowanego w oparciu o aktualne doniesienia naukowe i wybrane publikacje oraz Prace licencjackie na kierunku studiów Europejskie Studia Optyki Okularowej i Optometrii Uniwersytet Warszawski Wydział Fizyki.
Autorką jednej z prac licencjackich, na bazie których powstała publikacja jest Marta Soczek, Technik w Centrum Okulistycznym Świat Oka.
Link do artykułu:
Czy odżywianie może wpływać na rozwój krótkowzroczności?